Türkiye’de İş & Endüstri ve Örgütsel Psikolojinin Geleceği
İş ve örgütsel psikoloji, daha ziyade işe uygun adayın seçilmesi yöntemiyle Türkiye’de varlık göstermeye başlamış bir alan olmakla beraber Sümerbank ve Milli Savunma Bakanlığı’nda uygulama alanlarına dahil olmuştur. 1930’lardan günümüze kadar alana olan ilgide, global bakış açılarının da etkisiyle yükselen bir ivme görülmektedir.
Araştırmaya Dair
2016 yılında yayınlanan bir makalede bu konu delfi analiziyle ele alınmış ve geleceğe dair bir takım bulgular içermektedir. Araştırmaya “İ.K Profesyonelleri”, “Şirket Yöneticileri”, “Endüstri ve Örgüt Psikologları”, “Diğer Alan Akademisyenleri” ve “Diğer Katkı Sunucular” katılım göstermiş ve 10-15 yıllık süreç içerisinde bilim dalının hangi alanlarda fayda sağlayıcı olabileceği sorusu kendilerine yöneltilmiştir. Araştırma sonucuna göre 2016 yılında 10-15 yıllık bir süreçte İş & Endüstri ve Örgütsel Psikolojinin gelecek faaliyet alanları sırasıyla şu şekilde belirtilmiştir:
- Takım Süreçleri
- İnsan Temelli Yönetim Süreçleri
- Gruba Uygun Eleman Seçme
- Çalışan Stresi / Stres Yönetimi ve Olumsuz Etkileri
- Koçluk ve Mentorluk
- Kurumsal Sosyal Sorumluluk
- Örgütte Bireysel Gelişim
- Performans Değerlendirme
- Yetenek Yönetimi
- Bireysel Psikopatolojik Rahatsızlıkların Örgütlere Etkileri
- Örgütsel Adalet
- Olumsuz/Negatif Örgütsel Davranışların Nedenlerini Araştırma
- Sanal Örgütlerde Psikolojik Süreçler
- Örgütsel Mikro Davranış
- Örgütlerde Siyasi ve İdeolojik Düşüncelerin Etkileri
Günümüz Türkiye’sinde İş & Endüstri ve Örgütsel Psikoloji
Değişimin oldukça hızlandığı günümüzde 2016 yılına göre, yukarıda belirtilen alanların birçoğunun halen popülerliğini koruduğunu fakat öncelik sıralamalarının değişerek yeni bakış açılarının öne çıktığını belirtebiliriz. İş & endüstri ve örgütsel psikoloji alanında günümüz trendleri genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır:
- Uzaktan Çalışma ve Esnek Çalışma Yöntemleri
- Kurumsal Aidiyet Duygusunun Pekiştirilmesi ve Artırılması
- Yetenek Kazanımı
- Sosyal Adalet
- Takım Etkinliği
- İş & Yaşam Dengesi
- Değişim Yönetimi & Değişimin Yönetilmesi
- Çevik ve Adapte Edilebilen Çalışma Kültürünün Oluşturulması
- Sanal Öğrenme
İş & endüstri ve örgütsel psikoloji alanı trendlerinde görüldüğü üzere, sadece 5 yılda dahi yeni sistemler ve yaşam koşullarının etkisiyle gözle görülür değişkenlikler mevcut.
İş & Endüstri ve Örgütsel Psikoloji günümüz perspektifinde ele alındığında, akademi ve iş dünyasında öne çıkan alanlardan biri olmaya başladı diyebiliriz. Özellikle alanın oldukça çeşitli konuları içermesi sebebiyle akademik camiada yapılan çalışmalarda her geçen gün artış olduğu görülüyor. Uygulanabilir geniş bir yelpazesinin olması ise iş yaşamında endüstri ve örgüt psikologlarının istihdam edilmesi ve alana olan ilginin arttığını gösteriyor. Fakat artan ilgiye karşın, halen yüksek lisans ve doktora programlarının yetersizliği ise göze çarpan önemli noktalardan bir tanesi. Elbette bu durum alanda uzmanlaşma seviyesini aşağıya çektiği gibi istihdam alanlarının yeterli doygunluk seviyesinin oldukça altında olduğunu da işaret ediyor.
İş & Endüstri ve Örgütsel Psikoloji Alanında Geleceğe Dair Değişim ve İstihdam Öngörüleri
İş ile insanın psikososyal süreçlerinin ilişkilerini araştıran iş & endüstri ve örgütsel psikoloji alanı şüphesiz gelecek dönemlerde Türkiye içerisinde daha geniş yelpazede değer görecektir. Özellikle akademide bu alanda yetişmiş insan sayısının az olması, hem akademik camia hem de iş yaşamında alandaki uzmanlara olan ihtiyacı perçinlemeye devam edecektir. Özel sektörde globalleşme, iş yaşam dengesi, çeşitlilik, değişimin yönetilmesi gibi konulara insan kaynağının hazırlanabilmesi ve insan kaynağının bu doğrultuda psikolojik ve sosyal olarak adapte olmasında iş & endüstri ve örgütsel psikologlara çok iş düşüyor. Diğer bir taraftan gelecek kuşakların ihtiyaçlarının ve iş davranışlarının analiz edilerek mutlu ve iş doyumu yüksek seviyede olan insan kaynağının oluşturulması da iş ve örgütsel psikologların daha bugünden ele almaya başladığı konular arasında.
Alanın gelecek dönemlerde daha sık bir şekilde ele almaya başlayacağı konulara göz atıldığında karşımıza şu şekilde bir tablo çıkıyor:
- Veri Görselleştirme ve İletişim
- Sanal Çalışma Sorunlarının Çözümü
- Anlamlı ve Amaca Hizmet Eden Çalışma Gayesi
- Çalışanların Sağlığı ve İyi Olma Halleri
- Algoritmik Seçimler ve Karar Verme
- İşlerin ve Görevlerin Otomasyonu
- Çalışma Koşullarının Değişimi
- Büyük Veri ile Çalışma
- Çeşitlilik ve Eşitlik
- Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
Tüm bu konuların etkili bir şekilde ele alınabilmesi için iş ve örgütsel psikologların akademi, devlet ve özel sektörde istihdamının artırılması faydalı bir adım olacaktır. Organizasyonların insan kaynaklarına göre şekillenmeye başladığı dünyada yeteneklerin elde tutulması ve gelecek vizyonuna etkin bir şekilde yürünebilmesi adına alanın temsilcilerine görev verilmesi önem arz etmektedir.
Henüz psikologlar meslek yasası gibi konularda iki adım ileri bir adım geri yol alındığına bakarsak, gelecekte de bu alanda yapılacak istihdamların yeterli seviyede olmayacağı izlenimine kapılmış oluruz. Fakat buna rağmen geleceğin elbette alanında idealist iş ve örgütsel psikologların oluşturacağı farkındalık ve yeniliklere de bağlı olduğuna inancımızı yitirmemeliyiz.
Faydalı Linkler:
- İş & Endüstri Psikolojisi Nedir? https://vizyongunluk.com/is-endustri-psikolojisi-nedir/
- Örgütsel Psikoloji Nedir? https://vizyongunluk.com/orgutsel-psikoloji-nedir/
- İş ve Örgütsel Psikolojinin Amacı ve Uygulaması https://vizyongunluk.com/is-ve-orgutsel-psikolojinin-amaci-ve-uygulamasi/
- Nasıl İş ve Örgütsel Psikolog Olunur? https://vizyongunluk.com/nasil-is-ve-orgutsel-psikolog-olunur/
- İş ve Örgütsel Psikologların Yönelebileceği Kariyer Seçenekleri https://vizyongunluk.com/is-ve-orgutsel-psikologlarin-yonelebilecegi-kariyer-secenekleri/
- İş & Örgütsel Psikoloji ve İnsan Kaynakları Yaklaşımları https://vizyongunluk.com/is-orgutsel-psikoloji-ve-insan-kaynaklari-yaklasimlari/
Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu