Örgütsel Psikoloji Nedir?

Örgütsel Psikolojinin Prensipleri ve İş Dünyasındaki Önemi

Bir birey neden işini çok sever ya da nefret eder? Çalışma ortamından memnun olan bireyler daha yüksek bir çalışma performansı sergiler mi? İş stresimiz, iş performansımızı ve sosyal hayatımızı ne denli etkiler? Bir bireyi iş yerinde lider yapan özellikler nelerdir? Bazı işler bizlere oldukça ilgi çekici gelirken bazıları neden sıkıcıdır? Bu yazımda, tüm bu soruları yanıtlayan psikoloji alt bilim dalı, örgütsel psikolojiyi anlatacağım.

Örgütsel Psikoloji Nedir? İş ve Endüstriyel Psikoloji ile Nasıl Konumlandırılır?

Örgüt Psikolojisi, Örgütsel Psikoloji veya Organizasyonel Psikoloji şeklinde adlandırılan bu bilim alanı, dilimize İngilizce “Organizational Psychology” çevirisinden geçmiştir. Örgütsel Psikoloji, İş & Endüstri Psikolojisi ile aynı düzlemde yer alan, farklı bakış açıları geliştiren ve olayları kendine özgü ele alış biçimi ile değerlendiren bir alandır. İş & Endüstri Psikolojisini, Örgütsel Psikoloji ile tamamen farklı bir şekilde değerlendirmemek gerekir. Çünkü bu alanlar, kendine ait bakış açıları olan alanlar olsa da bir bütün olarak ele alındığında ve uygulandığında, süreçler daha etkili hale gelecek ve iş yerindeki problemler daha anlaşılır bir şekilde çözüme kavuşturulacaktır. Bu sebeple, iş psikolojisi ve örgütsel psikoloji her ne kadar ayrı çarklar olarak görünse de iç içe geçmiş bu çarklar beraber döndüğünde, şirket denilen büyük mekanizmanın en etkili şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

Örgütsel Psikolojinin İş Dünyasına Katkıları Nelerdir?

Özellikle son 30 yıl içerisinde büyük şirketlerin bir çoğu, klasik işleyişinin dışına çıkmayı başarabilmiş, sadece kar-zarar hesaplamaları gibi genel-geçer bakış açılarının yetersiz kaldığı görülmeye başlanmıştır. Her geçen gün evrilen dünyamızda, bilgi teknolojileri, çalışan hakları, küreselleşme, inovasyonlar ve insan kaynaklarının önemi artmaktadır. Bu durum şirketleri, çalışanlarının önceliklerine önem verme, çalışanları motive ve mutlu etme gibi yeniliklere zorlamaktadır. Bu yenilikler, günümüz şirketlerinin sürdürülebilirlikleri açısından büyük önem taşımaktadır. Tüm bu gelişmeler örgütsel psikoloji prensiplerinin uygulanması ile gelişim göstermiş ve dünyadaki yenilikler ışığında birçok kurum ve kuruluşta zengin çalışma kültürünün oluşmasını sağlamıştır.

Örgütsel Psikoloji İş Yerlerinde Hangi Alanlara Odaklanır? 

Bireylerin ve grupların kurumlardaki tutum ve davranışlarını anlama, açıklama ve nihayetinde mevcut sorunlara çözümler üretmeye odaklanan Örgüt Psikolojisinin kapsam alanları şu şekildedir:

⇒ Sosyalleşme

⇒ Motivasyon

⇒ Sağlık ve İyi Olma Hali

⇒ Liderlik Süreçleri

⇒ Sosyal Normlar

⇒ Adil Çalışma Ortamı Oluşturma

⇒ Grup Davranışları

⇒ Takım Performansı

⇒ Kişiler Arası İletişim ve Etkileşim

⇒ İş Tatmini

⇒ Kurumsal Bağlılık

⇒ Kurumsal Sistemler ve Yapılar

Örgütsel Psikoloji Prensiplerinin Uygulanması

Örgütsel Psikoloji, tüm bu alanlar ile alakalı çalışmaların yürütülmesi, bireyler ve grupların motivasyon ve duygularına odaklanarak, iş yerindeki refahın artışını hedeflemektedir. Google bu konu için verilebilecek güzel bir örnektir. Bu tarz dev şirketler, örgütsel psikoloji prensiplerini yıllardır uygulayarak kurumsal kimliklerinde önemli gelişimlere imza atmaktadır. Buna bağlı olarak, zengin bir kurum kültürü, işinden memnun olan gruplar, başarılı liderler ve iş başarısı kaçınılmaz hale gelmektedir.

Sonuç olarak, dinamik ve başarılı bir kurum kültürüne sahip olmak ve değerlerini geleceğe taşımak isteyen şirketler, örgütsel psikoloji prensiplerini en iyi şekilde benimsemelidir. Zira, dev şirketlerin dahi büyük sarsıntılar yaşayabildiği günümüzde, sağlam ve insan odaklı temellere dayandırılmamış şirketlerin gelecekte yakalamayı hedefledikleri başarı potansiyelleri hayalin ötesine geçemeyecektir.

Faydalı Linkler:

Uzman İş ve Örgütsel Psikolog M. Sadi Nakiboğlu

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version