Ana Sayfa Psikoloji İş & Endüstri & Örgütsel Psikoloji Geleceğin İş Dünyasında Öne Çıkacak Endüstri ve Örgütsel Psikoloji Trendleri

Geleceğin İş Dünyasında Öne Çıkacak Endüstri ve Örgütsel Psikoloji Trendleri

İşletmelerin Başarısında Belirleyici Rolü Olan Endüstri ve Örgütsel Psikoloji Alanında Gelecek Trendleri

Endüstri ve örgütsel psikoloji, işletmelerde insan davranışlarını inceleyen bir bilim dalıdır. Endüstri ve örgütsel (e/ö) psikoloji alanında çalışanlar, işletme çalışanlarının performansını artırmak için psikolojik ve davranışsal faktörleri analiz eder. Bu disiplin, işletme performansını artırmak için çalışanların motivasyon ve verimliliğini nasıl artırabileceğini araştırır.

Günümüzde bu disiplinin trend olan konularına baktığımızda daha çok;

  • Uzaktan Çalışma ve Esnek Çalışma Yöntemleri
  • Kurumsal Aidiyet Duygusunun Pekiştirilmesi ve Artırılması
  • Yetenek Kazanımı ve Yetenek Yönetimi
  • Sosyal Adalet
  • Takım Etkinliği
  • İş & Yaşam Dengesi
  • Değişim Yönetimi & Değişimin Yönetilmesi
  • Çevik ve Adapte Edilebilen Çalışma Kültürünün Oluşturulması
  • Sanal Öğrenme

şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte gelecek dönemlerde trend olacak konuların daha insan-teknoloji odaklı olacağını net bir şekilde tahmin edebiliriz.

Bu yazımda, endüstri ve örgütsel psikoloji alanında gelecekte trend olabileceğini öngördüğüm konuları ele alacağım.

1- Çoklu Zeka Kuramı

Çoklu Zeka Kuramı, Howard Gardner tarafından bulunan ve bireylerin zeka türlerinin, yani bireysel farklılıkların, belirli bir genetik yapıdan kaynaklanmadığını, farklı deneyimler ve öğrenme fırsatları ile geliştiğini savunan bir kuramdır. Çoklu zeka kuramı, farklı alanlarda yetenekleri (sözel, mantıksal, görsel vb.) olan insanların olduğunu kabul eder. Bu kuram ile işletmeler gelecekte, çalışanların farklı yeteneklerini keşfederek işlerini daha iyi yapmalarına zemin hazırlama ve bu şekilde çalışanların motivasyonunu artırma uğraşı içerisinde olacaktır.

Diğer bir taraftan, işe alım süreçlerinde kullanılan testler göz önünde bulundurulduğunda bazı organizasyonların işe alım süreçlerinde sözel, mantıksal ve görsel yetenekleri ölçümleyen testler kullandıkları görülmektedir. Fakat bu yeterli olmamakla birlikte ilerleyen yıllar içerisinde bu eğilim artarak devam edecek ve e/ö psikolojide geleceğin trendleri arasında çoklu zeka kuramının önemi daha iyi anlaşılacaktır.

2- Yapay Zeka ve İşgücü Yönetimi

E/Ö Psikoloji ilerleyen yıllarda yapay zeka teknolojisi kullanarak işletmelerin performansını artırmak için çalışanların verimliliğini analiz edecektir. Yapay zeka, işletmelerin iş süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olacak ve çalışanların verimliliğini artıracaktır. Yapay zeka ve otomasyon teknolojileri, işletmelerin işgücü yönetimindeki rollerini değiştirebilir kanaatindeyim. Endüstri ve örgütsel psikoloji disiplini, bu teknolojilerin, çalışanların motivasyonu, iş tatmini ve performansı üzerindeki etkisini inceleyerek, insan ve teknolojinin etkileşimini optimize etmeye yardımcı olacaktır.

3- İşe Alım Sürecinde Eşitlik ve Organizasyondaki Çeşitlilik

Endüstri ve örgütsel psikoloji, gelecek yıllarda işe alım sürecinde eşitlik konusuna daha fazla odaklanacak. Ülkemizde maalesef halen ayrıma maruz kalan dezavantajlı grupların işe alımları aslında bir çok gelişmiş endüstri toplumunda hemen hemen aşılmış durumda. Eşitlikten kasıt, işletme çalışanlarının çokuluslu çeşitliliğini artırarak, bu durumu ikinci ve üçüncü dünya ülkelerine de yaymak ve daha modern bir iş yeri kültürü oluşturmak. Bu metot ile hedeflenen, modern bir iş kültüründe daha çok verim alınabilen ve mutlu bir organizasyon yaratma kaygısı olacak.

4- Çalışan Deneyimi

Endüstri ve örgütsel psikoloji, çalışan deneyimini daha detaylı analiz ederek, işletmelerin performansını artırmalarına gelecekte daha fazla yardımcı olacak. İşletmeler, çalışan memnuniyetini daha üst düzeye taşıyabilmek, motivasyonu arttırmak ve işletmelerin genel performansında iyileştirmeler elde edebilmek adına, çalışan deneyimine daha fazla yatırım yapmaya başlayacaklar.

5- Psikolojik Güvenlik ve İşletme Performansı

Psikolojik güvenlik, çalışanların kendilerini açıkça ifade etmelerini, risk almalarını ve öğrenmelerini kolaylaştıran bir ortam sağlar. Bu, işletmelerin inovasyon, yaratıcılık ve performansını artırmasına yardımcı olabilecek en önemli unsurlardan biridir. Psikolojik güvenliğin işletme performansı üzerindeki etkisinin yavaş yavaş kabul edilmeye başlandığı günümüzde, bu unsurun işletmeye olan kazancı – yaşattığı kaybı, gelecek dönemlerde daha iyi anlaşılacaktır. Bu alanda yapılan araştırmaların artması ile birlikte, psikolojik güvenlik konusunun gelecek yıllarda iş dünyasında gündemi meşgul edecek en önemli başlıklar arasında yer alacağına inanıyorum.

Endüstri ve örgütsel psikoloji, işletmelerin sürdürülebilir olması için önemi her geçen gün daha çok artan ve alan uzmanlığının rağbet gördüğü bir bilim dalıdır. Gelecekte, e/ö psikoloji bakış açısının daha fazla önem kazandığına ve işletmelerin performansını artırmak için yeni teknolojiler kullanıldığına hep beraber şahit olacağız. Bu teknolojiler, işletmelerin iş süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olacak ve gelecekte de “çalışan motivasyonu” en önemli başlıklardan biri olmaya devam edecektir.

Faydalı Linkler:

Uzman İş ve Örgütsel Psikolog M. Sadi Nakiboğlu

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version