Vizyon ve misyon, hayatımızın birçok bölümünde özellikle iş dünyasında karşımıza çıkan kavramlar… Bu kavramlar, yalnızca çalışma yaşamında şirketlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması adına önemli olmamakla beraber, internet sitemize ismini vermiş olması sebebiyle biz Vizyon Günlük kurucuları için de oldukça anlamlı ve değerli. Bu yazımda, vizyon ve misyon kavramlarını, iş dünyası ve markalar boyutunda ele alacak, kavramların hangi kriterlere ve metodolojilere dayanarak oluşturulması gerektiğini aktaracağım.
Vizyon Nedir?
Vizyon, İngilizce “vision” , Latince “vide” kelimesinin karşılığı şeklinde dilimize geçmiş bir kelimedir. İlk hali ile uyanık olma, kavrama ve anlama olarak kullanılan vizyon, günümüzde çeşitli tanımlar ile kullanılır hale gelmiştir. Türk Dil Kurumuna göre vizyon kelimesi “görünüm, ülkü, sağgörü ve ileri görüş” anlamlarına gelmektedir. Bu bağlamda genel kullanımı ile vizyon, gelecek odaklı, ulaşılmak istenen ve hedefler bütününü içeren bakış açısı olarak tanımlanır. İş yaşamında sıkça kullanılan bu kavram, varılmak istenen hedef odağı tanımlar ve stratejilere yön verir.
Misyon Nedir?
Misyon, İngilizce “mission” kelimesinden dilimize geçmiş ve kelime olarak “görev” anlamına gelmektedir. Genel tanımına bakıldığında misyon belirli bir hedef veya hedefler bütününe ulaşabilmek için, hangi yöntemlerin izlenmesi, mevcutta hangi görevlerin üstlenildiğini ifade etmektedir.
Vizyon ve Misyonun Şirketler İçin Önemi Nedir?
Vizyon ve misyon, organizasyonları ayakta tutan, tüm marka ve şirketler için temel sütunlardır diyebiliriz. Diğer bir deyişle, bu iki kavram tüm şirketler için önem taşımaktadır. Özellikle stratejik yönetim anlamında ele alındığında, gelecek ile alakalı planlamaların yapılması ve bu planlamaların hangi metodoloji doğrultusunda yönetilmesi gerektiği bu kavramlara bağlıdır.
Vizyon ve misyon, organizasyonu bir arada tutan, hangi faaliyetlerin ele alınacağı, değişimlere nasıl ayak uydurulacağını belirler. Bu kapsamda, tüm aşamalardan önce vizyon ve misyonların belirlenmesi, organizasyonun nasıl bir yol haritası çizeceğini gösterecektir. Elbette tam bu süreçte, yol haritasının doğru ve programlı çizilmesi şirket başarısı adına elzemdir. Zira yanlış çizilmiş bir harita, gelecekte organizasyon yapısının yanlış kurulmasına ve yanlış kararların alınmasına sebep olabilir. Bu sebeple, vizyon ve misyon kurumsal değerler ile uyumlu olacak şekilde planlanmalı ve uygulanmalıdır.
Vizyon ve Misyon Belirlemede Ne Tür Bir Yol İzlenmelidir?
Vizyon belirlemede sorulacak sorular şu şekilde sıralanabilir:
- Değerlerimiz nelerdir?
- Gelecekte kimlere hizmet sağlayacağız?
- Sağlayacağımız hizmetlerde hangi metodolojileri kullanacağız?
- Kazancımız ne olacak?
- Rakiplerimiz kimler olacak?
- Nasıl bir çalışma ortamı kurgulayacağız?
- Dünyaya nasıl bir katkıda bulunacağız?
- Gelecekte bizi diğer organizasyonlardan ayıran özelliklerimiz neler olacak?
Misyon belirlemede kullanılacak yöntemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Açık, anlaşılabilir ve çarpıcı bir ifade içermelidir.
- Sunulacak hizmetin amacını vurgulamalıdır.
- Sunulan ürün veya hizmetler vurgulanmalıdır.
- Organizasyonun varoluş nedenini açıklamalıdır.
- Organizasyonun hangi alanda çalıştığı, kimlere hizmet ettiği ve hangi ihtiyaçları karşıladığını içermelidir.
Dünyanın Önemli Markalarından Vizyon ve Misyon Örnekleri
Google Vizyonu ve Misyonu
Vizyon: Tek tıklamayla dünya üzerindeki tüm bilgilere erişim sağlamak.
Misyon: Dünyadaki tüm bilgiyi organize etmek, bilginin her yerden erişilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlamak.
Ferrari Vizyonu ve Misyonu
Vizyon: İtalyan mükemmelliğini dünyayla buluşturmak.
Misyon: Biz arabaları, yani İtalyan mükemmelliğinin dünya üzerindeki sembollerini inşa ediyoruz ve bunu hem yolda hem de pistte kazanmak için yapıyoruz. Şahlanan at efsanesini besleyen ve bir hayaller ve duygular dünyası yaratan eşsiz kreasyonlar üretiyoruz.
Ikea Vizyonu ve Misyonu
Vizyon: Birçok insan için çok daha iyi bir günlük yaşam yaratmak.
Misyon: Mümkün olduğunca fazla insanın karşılayabileceği kadar düşük fiyatlarla çok iyi tasarlanmış, fonksiyonel ev mobilyası ürünleri yelpazesi sunmak.
Görüldüğü üzere tüm büyük şirketler, vizyon ve misyonlarını belirli stratejilere dayandırarak oluşturmuştur. Bu bağlamda, vizyon ve misyon yalnızca gerçekte yapılacak işlerin gelecekte nasıl yapılacağını aktarmakla kalmaz, aynı zamanda içerisinde hayalleri, tutkuları ve idealleri de barındırır. Bu sebeple vizyon ve misyon, tüm şirketlerin kuruluş safhalarından önce iyice planlanarak stratejik şekilde belirlenmeli ve faaliyetlerin uygulama aşaması iyi bir şekilde yönetilmelidir. Güçlü bir vizyon ve misyona sahip olmak başarının kapılarını aralayacaktır.
Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu