Ana Sayfa Girişimcilik Startup Nedir? Hangi Şirketler Startup Kategorisine Girer?

Startup Nedir? Hangi Şirketler Startup Kategorisine Girer?

Startup Nedir? Hangi Şirketler Startup Kategorisine Girer?

Startuplar, yenilikçi fikirler ile ülke ekonomileri ve hayatımızın hemen her alanında önemli bir etkiye sahipler. Son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler olan startup kavramının ne olduğu, nasıl bir organizasyon yapısı ile kurulduğu ve hangi şirketlerin startup kategorisinde değerlendirildiği ise anlaşılması gereken konuların başında geliyor.

Startup Nedir?

Startup, iş dünyası ve ekonomi literatüründe özellikle son yıllarda sıklıkla telaffuz edilen sözcüklerin başında gelmekle beraber organizasyonları tanımlamak için kullanılıyor. Kelimenin Türkçe çevirisindeki ilk anlamı “başlama” ve “çalıştırma” olsa da, iş yaşamındaki anlamı, “filiz şirket” ya da “yeni girişim” diyebiliriz. Bu bağlamda startup, aşırı belirsizlik ve risk durumları içeren koşullar altında, yeni bir ürün ve hizmet yaratmak için tasarlanmış, kısa sürede büyüme ve markete yenilik sunma hedefi olan şirket türü şeklinde tanımlanabilir.

Peki tüm şirketlere startup diyebilir miyiz? Her yeni girişim startup olarak değerlendirilebilir mi? Startup olmanın koşulları nelerdir? Bu sorular, uzun sürelerdir akıllarda soru işareti olan ve startup kavramının yanlış algılanmasını sona erdirecek sorular. İlk olarak her şirkete startup diyemeyiz. Tıpkı her yeni girişimin startup olarak değerlendirilemeyeceği gibi… Bir şirketin startup olabilmesi için birtakım koşulları sağlaması gerekmektedir.

Hangi Şirketler Startup Sayılır ve Startup Kategorisine Girer?

Her organizasyon türünün kendisine özgü yönetsel ve kurumsal yapısı bulunmaktadır. Büyük ölçekli şirketler, orta ölçekli şirketler ve küçük ölçekli şirketleri bu duruma örnek olarak gösterebiliriz. Her biri, kendi içerisinde kuruluş aşamasından yönetim süreçlerine kadar bir takım faaliyetleri ve koşulları sağlamaktadır. Bu bağlamda startuplar da kendilerine özgü spesifik özelliklere, vizyona ve misyona sahiptir.

Bu spesifik özellikleri sıralayacak olursak, bir organizasyonu startup yapan koşullar şunlardır: 

Yüksek Seviyede Risk ve Bilinmezlik Barındırması:

Startuplar özellikle kuruluş aşamasında yüksek seviyede bilinmezlik içeren girişimlerdir. Bu belirsizlikler, melek yatırımcıların bulunması, markete sağlanacak faydalar, çalışacak kişiler, işlerin dağılımı, yürütülecek faaliyetlerin stratejisi şeklinde sıralanabilir. Özellikle kuruluş aşamasında cevaplanması gereken bu tür yüzlerce soru işareti mevcuttur. İşte tüm bu soru işaretleri girişimin startup olarak değerlendirilmesinde öne çıkar.

Markette Eksik Olanın Bulunması & Yüksek İnovasyon ve Değer Yaratma Kapasitesi:

Startuplar, daima markette yeterince doldurulmamış faaliyet alanları içerisinde fikir ve ürünlerin bulunması ile inşa edilir. Startupların kuruluş felsefesinde inovasyonlarla bu eksiklerin giderilmesi için çalışılır. Bu bağlamda girişimlerin, marketteki ihtiyaçlara yönelik tasarlanması ,geliştirilmesi ve değer yaratması önemli bir rol oynamaktadır.

Çalışan Sayısı ve Kuruluş Zamanı:

Startup girişimlerinde, çalışan sayısı maksimum 100 kişiden oluşmakla beraber kuruluşunun 10 yıl sonrasında o girişim startup olarak adlandırılamaz. Yani bir organizasyonun startup olarak adlandırılabilmesi için o organizasyonun en fazla 10 yıllık olması ve çalışan sayısının 100 kişinin altında olması gerekmektedir.

Hızlı Bir Büyüme Faaliyeti: 

Startup olarak değerlendirilen organizasyonlar, çok kısa bir zaman içerisinde çok büyük kazançlar elde etmek üzere kurulan organizasyonlardır. Bu anlamda, startuplar büyüme odaklı faaliyet gösteren girişimlerdir diyebiliriz.

Yıllık Kazanç Miktarı: 

Startupların, finansal ölçek anlamında kendi kategorilerinde yer alabilmesi için belirlenmiş bir miktar vardır. Bu miktar, Wilhelm’e göre yıllık maksimum 50 milyon dolardır ve şirket değerinin maksimum 500 milyon dolar olması gerekmektedir. Bu miktarın üzerinde gelir elde eden ve değeri belirtilen miktardan fazla olan firmalar, startup kategorisinde sayılmamaktadır.

Tüm bu yaklaşımlar göz önünde bulundurulduğunda, organizasyonları startup olarak tanımlamamızı sağlayan özelliklerin spesifik olarak belirli çizgiler dahilinde yer aldığını görüyoruz.

Uzman İş ve Örgütsel Psikolog M. Sadi Nakiboğlu

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version