Kişiden Kişiye Gökyüzü – Skype Marka Hikayesi
Kurulduğu günden bu yana, kişisel yaşamdan iş yaşamına kadar iletişim şeklimizde devrim niteliğinde bir değişim yaşatan marka… Konferans konuşma sisteminden iş görüşmelerine, kullanım yelpazesiyle, eski jenerasyonlara muhteşem bir yenilik, yeni jenerasyonlara ise kaliteli bir deneyim sunan girişim… Marka hikayeleri serimin bugünkü markası, dünya iletişimine yön vermeyi başarmış Skype.
Skype, hepimizin bildiği üzere kullanıcılarına telefon ve görüntülü görüşme seçenekleri sunan bir iletişim platformu. Bu platform, hayatımızda öyle bir yer edinmiş ki, özellikle iş görüşme metotlarına dahi ismini vermeyi başarmış. Öyle ki, günümüzde hala çevrim içi bir iş görüşmesi yapılacağında “Skype görüşmem var” şeklinde bir ifade kullanımı oldukça yaygın. Peki Skype markasının hikayesini biliyor muyuz?
Markanın Kuruluş Hikayesi
Skype 23 Nisan 2003 tarihinde Danimarkalı Janus Friis ve İsveçli Niklas Zennstrom adında iki genç girişimci tarafından kuruldu. Markanın kuruluşunda Ahti Heinla, Priit Kasesalu ve Jaan Tallinn gibi Estonyalı girişimciler de destek verenler arasında yer aldı. Kuruluş aşamasında anlamlı bir marka adı bulmak isteyen girişimciler, birkaç farklı isimlendirme yaptılar. İlk olarak “Sky peer-to-peer” (Kişiden Kişiye Gökyüzü) ismine karar verildi. İsmin uzun olduğu düşünülünce “Skyper” olarak kısaltılmak istendi. Fakat “Skyper” internet alan ismi daha önceden alındığı için, “Skype” isminin kullanılmasında karar kılındı. Skype.com ve skype.net alanları 23 Nisan 2003 tarihinde kullanılmaya başlandı.
Skype’ın Gelişim Serüveni
Skype şirketinin kurulduğu ilk günlerden beri iletişime bir yenilik katma vizyonu vardı. Şirket kurucuları daha önceki işlerinde dosya paylaşma uygulamalarıyla (P2P) alakalı çalışmalar yürütmüşlerdi. Bu çalışma tecrübeleri, kısa zamanda meyvelerini verdi ve Skype Limited şirketi kurulunca dünya için büyük bir yeniliğe imza attılar. İnternet kullanımı ile, uluslararası konuşmalara imkan sağlayan ve bedava telefon etmeye öncü olan Skype uygulamasını hayata geçirdiler.
Bu uygulama sabit hatlar ve cep telefonlarının aranması gibi o dönem için öne çıkan özellikler ile dünya genelinde büyük bir yankı uyandırdı. Gelişmeleri, birkaç yıl içerisinde ilk videolu görüşme sisteminin tanıtılması takip etti. 2004 yılında Skype uygulamasına 1 milyon, 2005 yılında ise 3 milyon aktif kullanıcı bağlandı. 2003 ve 2005 dönemleri arasında Skype, yeni beta sürümleri başlattı ve geliştirdi. Geliştirilen sürümlerle uygulamadaki ses kalitesi artırıldı. Bu gelişmelerle birlikte Skype, 18 Ekim 2005’de 2.6 milyar dolara eBay’e satıldı.
Satışın ardından yükselişine devam eden Skype, 2006 yılında 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu başarı 2006 yılında Friis ve Zennström’un Time Dergisi – Dünyanın En Etkili 100 İsmi Listesi’nde yer almalarını sağladı. 2008’de bir kerede 100 kişi ile aynı anda konferans yapılması başarıldı.
Şubat 2008’de Silverman’ın CEO olarak atanmasından sonra Skype daha yenilikçi stratejiler kullanma kararı aldı. Bu stratejiler genel olarak; görüntülü arama, akıllı telefonlarda yer alma, kurumsal müşterilere hitap etme, ücretli kullanıcı hesabı ve reklamcılık şeklindeydi. Bu stratejiler doğrultusunda Skype, Windows, macOS, Linux ve akıllı telefonlar için yeni yazımlar üretmeye başladı. 2009 yılında tam ekran yüksek kaliteli görüntülü görüşme özelliğine sahip Skype 4.0 piyasaya sürüldü.
Iphone uygulamasına entegre edilen bu versiyon, ilk 2 günde 1 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirildi. 2010 yılında 27 farklı dilde kullanım seçeneği sunmaya başlayan uygulama, o dönemde dünya çapında 660 milyon kullanıcıya ulaştığını açıkladı. İnovasyon ve yükselen başarı grafiği dev teknoloji şirketlerinin dikkatinden kaçmadı. 10 Mayıs 2011 yılında Microsoft Skype’ı 8.5 milyar dolara satın aldı ve Temmuz 2011’de Facebook video araması Skype ile entegre edildi.
Günümüzde Skype
Microsoft’un Skype için ödediği miktar, Skype’ın 32 yıllık karı değerindeydi. Bu durum, Skype’ın marka değeri ve sunduğu hizmetlerin ne kadar rağbet gördüğü ile doğru orantılı diyebiliriz. Microsoft tarafından satın alınma faaliyetiyle beraber Skype, Microsoft Ofis ürünleri grubuna dahil edildi.
Günümüzde aktif olarak kullanılmaya devam eden Skype, Mart 2020 verilerine göre günlük 40 milyon kişinin, aylık 100 milyon kişinin kullandığı bir uygulama haline geldi. Sesli ve görüntülü grup aramasına 50 kişinin aynı anda katılım sağlayarak konuşabildiği bir platform olması da yıllara rağmen kullanışlı ve tercih edilen bir marka olmasının nedenlerinden.
Şuan idare merkezleri Lüksemburg’da bulunan Skype’ın Dünya genelinde Tallinn, Tartu, Stokholm, Londra, Palo Alto, Prag, Redmond ve Washington’da ofisleri bulunuyor. Günümüzde devasa bir marka değerine sahip olan şirketin Dünya genelinde binlerce çalışanı bulunuyor. Şirketin diğer hizmetleri “Skype for Business” (İş için Skype), Skype Tercüman, GroupMe ve Skype Qik olarak öne çıkıyor.
Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu