Ana Sayfa Sağlık ve Yaşam Sportif Aktivitelerin Olumlu Psikolojik Etkileri

Sportif Aktivitelerin Olumlu Psikolojik Etkileri

Sportif Aktiviteler Psikolojimizi Ne Ölçüde Etkiliyor?

Sportif Aktivitelerin Olumlu Psikolojik Etkileri

Sporun hayatımızdaki etkisi ve fiziksel artıları hepimizin malumu. Yine de bu konuda daha bilinçli bir hale gelmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Zira sporu hayatımızın temel alışkanlığı haline getirmemiz ihtiyaç derecesine ulaşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization) raporuna göre Türkiye, obezitede Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada.

Buna ek olarak OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü-Organisation for Economic Co-operation and Development) verileri Türkiye’nin obezite yaygınlığında üçüncü sırada olduğunu işaret ediyor. Diğer bir araştırma ise Türkiye’deki 5 gençten 4’ünün günde bir saatten fazla egzersize vakit ayırmadığını gösteriyor.

Tüm bu araştırma verileri, toplum olarak sportif aktivitelere uzak olduğumuzu ortaya koyuyor. Peki sportif aktivitelerin olumlu psikolojik etkilerini hiç düşündünüz mü? Bu etkiler ile daha sportif bir toplum bilinci oluşturup bu istatistikleri lehimize çevirebilir miyiz?

Spor, basit şekliyle fiziksel aktiviteler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu fiziksel aktiviteler, bireysel ya da takımlar halinde yapılan spor dallarının tamamını kapsamaktadır. Üstünde önemle durulması gereken nokta ise, bireysel ya da takım halinde yapılan sporların bizleri fiziksel, duygusal ve sosyal anlamda pozitif etki altına alması. Daha sade bir ifade ile spor, ruh halimizi hem fiziksel, hem duygusal hem de sosyal anlamda etkiliyor.

Spor yapan bireyler fiziksel olarak bedenlerini daha işlevsel hale getirmiş olmakla beraber  yaşam kalitelerini bu şekilde sürdürmüş olur. Örneğin spor yapan bireylerin uyku kalitesinde gözle görülür bir artış gözlemlenmektedir. Duygusal ve sosyal anlamda ise sportif aktiviteler, hissiyatımızı, duygularımızı, ve grup içerisindeki paylaşımlarımızı olumlu olarak etkiler.

Aktiviteler bizlere kişisel ve sosyal kimlik verdiği gibi yeteneklerimizi ve sınırlarımızı daha net görememiz için olağan üstü bir fırsat sunmuş olur, bunlarla birlikte kendimizi kefşetmemizi sağlar. Spor aynı zamanda bizlere, kendimizi, duygularımızı ve tutumlarımızı yansıtabileceğimiz bir alan sağlar.

Örneğin, insanların başarılı olma ve kazanma ihtiyacı, sportif aktivitelerle pekiştirilerek özgüvenimizi artırma yolunda bize çok büyük artılar katar. Ya da grup halinde yapılan sporlar, takım arkadaşlarımız  ile aramızdaki bağları güçlendirerek, sosyal ilişkilerimizin sağlam zeminlerde oluşmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur.

Tüm bu artıların yanında bir hedef belirleme, o hedef için bireysel ya da takım bilinci oluşturma, bu hedefler için bireysel ya da grup halinde mücadele etme bizlerde psikolojik bir tatmin oluşturur. Bu aktiviteler sırasında tüm bu olumlu duyguları tecrübe eden kişi hem fiziksel, hem sosyal hem de psikolojik anlamda kişisel gelişimine katkıda bulunmuş olur.

Sporun, özgüven, öz farkındalık ve sosyal tatmin gibi olumlu psikolojik etkilerinin yanında başka etkileri de mevcut. Bu etkiler şu şekilde sıralanabilir:

⇒    Fiziksel aktivite sırasında beyindeki kimyasalların aktif hale gelmesi ile mutluluk hormonunun salgılanması ve spor sonrasında oluşan mutluluk hissiyatı.

⇒    Kritik düşünme, öğrenme, karar verme mekanizmalarının sportif aktivite sırasında kullanılması ve konsantrasyon becerisinin gelişmesi.

⇒    Endorfin hormonunun salgılanması, stres & kaygı seviyesinin azalması ve depresif ruh halinden uzaklaşarak negatif düşüncelerden arınma.

⇒    Özellikle takım halinde yapılan sporlarda, sorumluluk alarak liderlik bilincinin gelişmesi, takım oyuncusu olarak farklı görevlerin üstlenilmesi ve iç motivasyon seviyesinin artması.

Tüm bunlara ek olarak araştırmalar, sportif aktivitelerin karakteri şekillendirdiğini, işbirliği yapabilme becerisini, disiplini ve mücadele etme azmini geliştirdiğini, aynı zamanda bireylerde cesaret seviyesini artırdığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, sportif aktivitelerin psiko-sosyal gelişimimiz açısıdan ne denli önemli olduğu unutulmamalı, psikolojik anlamda kendimizi daha iyi hissedebilmek, depresyon ve stresten uzak, sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz adına gerekli olduğunu bilerek yaşamalıyız.

Uzman İş ve Örgütsel Psikolog M. Sadi Nakiboğlu

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
sadinakiboglu@vizyongunluk.com
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version