Finansal Başarının Sırrı
Finansal Başarı önemlidir. Bütün ay maaşın hesaba yatacağı motivasyonu ile çalışan insanların para eline geçince ne yapacağını bilememesi beni şaşırtıyor. İnsanların eğilimi genelde parayı iki kategoride değerlendirmek oluyor: Harcamalar ve tasarruflar. Harcanan ya da tasarruf edilen parayı elde edebilmek için ise karşılığında zaman harcanıyor ve yetenekler kullanılıyor.
İşin gerçeği bu harcama ve tasarruf yöntemi size iyi para yönetimi sağlar. Ötesini değil. Ötesini sağlamak, sonucunda finansal başarı denen kavramı elde etmek içinse tek gelir kaynağına bağımlı kalmaktan kurtulmak gerekir. O yüzden olaya çift yönlü bakabiliriz ve örneklerimizi bunlar üzerinden verebiliriz.
İlk olarak aktif gelirden bahsedelim: Bu gelir grubu sizin birincil olarak adlandırdığınız tam zamanlı ya da yarı zamanlı işinizdir. Zamanınızı para ile takas etmiş olursunuz.
İkinci olarak pasif gelir vardır: Ki bu gelir grubu aşırı efor sarfetmeksizin elde edebileceğiniz, sabah 9 akşam 5 sınırları dışında bile size fayda sağlayan gelir grubudur.
İşin özünde finansal başarının sırrı bu iki gelir grubunu iyi kavrayıp, anlayıp bunları kombine etmekten, edebilmekten geçer. Birçok insan halinden memnundur, memur zihniyetinin dışına çıkamaz, konfor alanını terketmez ve bazen senelerce aynı paraya çalışır durur. Eğer orta ve dar gelirli olmakla herhangi bir probleminiz yoksa, ortalama insan olmaktan öte bir hırsınız yoksa, bu zihniyete sahip olmakta sıkıntı yoktur.
Zira zenginliğin başka boyutlarında hayatın tadını çıkaranlardan olmak için derhal aynı anda farklı gelir elde edebileceğiniz yolları keşfetmelisiniz. Aslında zengini daha zengin yapan budur. Para parayı çeker; uygun koşullar sağlanırsa.
Pasif gelir grubundan farklı gelirler elde edebileceğiniz işler tek başına küçük görünebilir ancak akıllıca harmanlandığında sonuçlar sizi başarının başka bir seviyesine taşır. Unutmayın ki zenginlik paradan fazlasıdır! Zenginlik: Öğrenilmiş stratejiler ve davranışlar serisidir.
Bir gecede zengin olmayı beklemeyin. Bu yazıyı okuyan sizlerin çoğunuzun eminim ki tek gelir kaynağı vardır. Eğer birden fazla geliri olan varsa aranızda zaten daha zengin olma yolunda bir adaydır. Tek gelire sahip olanlardansanız da sakin olun! Hedefiniz pasif ve aktif gelirinizi kombine edebileceğiniz iş kolları bulmak olsun. Küçük yatırımlarla başlamak ilk aşamada gayet mantıklıdır. Aklı başında tüm ekonomistlerin önerdiği gibi bir sepet oluşturup aktif gelirinizin bir kısmını yatırımlarınıza yönlendirip pasif gelirler elde edebilirsiniz. O halde ne duruyorsunuz!?
Evet, tespitiniz çok yerinde, “… parayı elde edebilmek için karşılığında zaman harcanıyor ve yetenekler kullanılıyor…” Bu konuyla ilgili olarak, “Bir şey satın aldığımızda ödemeyi parayla değil, hayatımızdan para kazanmak için harcadığımız zamanla yapıyoruz…” der Jose Mujica…
Oysa, bu dünyanın kesin kuralıdır: “Her canlı ölümü tadacaktır!”
Günümüzde sosyal hayatın dengelenmesinin programlanmasında hiç hatırdan çıkarılmaması gereken acı bir gerçek, büyük bir sorun var: “Matematiği zayıf bunca insanın, menfaatlerini neredeyse hiç hatasız hesaplaması” çağımızın en çetin, en çözümsüz problemi…
Lao Tzu’ya göre “Servet, yetinmeyi bilmektir!” Yetinmeyi bilmeyen sadece “parayla” ne mutlu olabilir, ne de başkalarını mutlu edebilir.
Başarılar diliyorum…
Açıkçası zamanın ölçülebilecek bir değeri yoktur ama “iş” söz konusu olduğunda belli bir değer biçmek gerekiyor. Belli bir bünyeye bağlı çalışan çoğu birey işverene zamanlarını pazarlarken yanlış yolu izliyor ve sonunda zamanına karşılık gelen değer komik rakamlara inebiliyor. Ve bu zamanı işveren için tüketirken kendi yetkinliklerini de ortaya koyuyor. O yetkinliklerini kendisi için kullanabileceğini fark eden kişiler maaşlı çalışan olmaktan çıkıp işveren statüsü kazanıyor.
Kraliçe arı için bir kovan bal yapabilen arılar o kovandan sadece bir kaşık bala razı kalıyorlar. Kendi yetisiyle zaten bir kovan bal yapabilen arılar kendileri için bal üretmeyi düşünebilseler kraliçe arıya ihtiyaç duymayacaklardır. Tabi bu maalesef çok zor. Çünkü “kapitalizm” öğretisi çok uzun yıllardır dünya üzerinde varlığını sürdürüyor ve bilinen tüm toplumların derinliklerinde yaşıyor.