Ana Sayfa Misafir Yazarlar Köşesi Dünyada En Fazla Satan Kitap Rekorunun Sahibi

Dünyada En Fazla Satan Kitap Rekorunun Sahibi

Guinness Rekorlar Kitabı

Dünyada En Fazla Satan Kitap Rekorunun Sahibi

Tevrat, İncil, Kur’an gibi telife konu olmayan kutsal kitaplar dışında, “tüm zamanların en fazla satan kitap rekorunun sahibi” rekorlar kitabının yine kendisi, yani, “Guinness Dünya Rekorları” Kitabı…

Guinness Rekorlar Kitabı, 2013 yılı Ekim ayında, ilk yayınlandığı 1955 yılından beri 132 milyon satış rakamına ulaşarak “tüm zamanların en fazla satan kitabı” rekorunun sahibi…

Guiness Rekorlar kitabının güncellenmiş baskısı her yıl yeniden yayınlanıyor ve bugüne kadar  37 dilde yayınlandı.

Guinness Rekorlar Kitabı bir bar atışmasının ürünü

Guinness Rekorlar Kitabının öyküsü bir bar kavgası ile başladı. İrlanda’nın popüler bira üreticisi Guinness Bira’nın sahibi Hugh Beaver, İrlanda’da 10 Kasım 1951 günü katıldığı bir av sırasında bir yağmurkuşunu ıskaladı.

Beaver avını ıskalayan tipik her avcı gibi başarısızlığını kabul edeceği yerde, yağmur kuşunun Avrupa’nın en hızlı kuşu olduğunu iddia etmeye başladı ve bulundukları barda “Avrupa’nın en hızlı kuşu yağmurkuşu mu, yoksa orman tavuğu mu?” üzerine şiddetli bir tartışma yaşandı.

Beaver bu tartışmayla İrlanda barlarında bu türden tartışmaları bitirebilecek bir referansa ihtiyaç olduğunu düşündü ve bunun iyi bir yatırım olabileceği fikrine kapıldı.

Çalışanlarından biri Hugh Beaver’i bu arayışına yanıt olabileceğini düşündüğü üniversiteden iki arkadaşı ile tanıştırdı. Hugh Beaver, Londra’da ‘gerçek bilgileri bulma’ şirketi işleten Norris ve Ross Mc Whirter ile görüşmeyi kabul etti.

Efsaneye göre Beaver bu mülakat sırasında ikiliye tek bir soru sordu; “En fazla düzensiz fiile sahip dil hangisidir?” İkili hiç düşünmeden ‘Türkçe’ yanıtı verince hemen işe alındılar.

1954 Ağustos ayında “The Guinness Book of Records” adını verdikleri ve içine öğrenebildikleri ‘en’leri topladıkları bir derleme hazırladılar.

Kitabın binlerce kopyası hazırlanıp, içtikleri Guinness Bira’nın da yardımıyla desteksiz bilgi savuranların atışlarını kesmek için ‘pub’lara ücretsiz dağıtıldı. Bu arada; Avrupa’nın en hızlı kuşu, Guinness’in 1989 baskısına göre “orman tavuğu”dur.

Bu ilk derlemenin gördüğü olağanüstü ilgiden cesaret alarak Londra’da yayıncıların mekanı Fleet Sokak’ta The Guinness Book of Records’u kurduktan kısa süre sonra 27 Ağustos 1955 günü Guinness Rekorlar Kitabı’nın birinci baskısını yayınladılar.

Guinness Rekorlar Kitabı bir kaç ay içinde İngiltere’de en çok satan kitaplar arasına girmişti bile…

Bir sonraki yıl ABD’de de yayınlandı ve her geçen yıl yeni rekorların eklenmesi, yeni dillerde ve ülkelerde yayınlanması ile ‘Guinness’ dünyanın her köşesinde ‘rekor’ denildiğinde akla gelen ilk sözcüğe dönüştü.

Rekorun iyi bir reklam olduğunu fark eden kişiler ve şirketler Guinness’in kapısında sıraya girdi.

Guinness Rekorlar Kitabında en fazla rekoru olan kişi New York’lu Ashrita Furman. Furman, en fazla rekora sahip olma rekoru da dahil 200 civarında Guinness rekorunun sahibi.

Her yıl ortalama 50 bin kişi rekor için Guinness’e başvuruyor. Bunlardan 1000 kadarı rekor sahibi oluyor. Bu rekorlar içinde, ‘en hızlı SMS yazma rekoru’ gibi yeni çağı yansıtan rekorlar da var.

Örneğin, olimpiyat şampiyonu aktivist Caitlyn Jenner, Vanity Fair dergisinin 2015 Haziran sayısına kapak olunca, ‘Twitter’da en hızlı bir milyon takipçiye ulaşma’ rekorunun sahibi oldu. O gün açılan Twitter hesabı sadece 4 saat 3 dakikada sıfırdan 1 milyon takipçiye ulaştı.

Ondan önce rekor, sadece iki hafta önce 18 Mayıs 2015 günü Twitter hesabını açtıktan, 4 saat 52 dakika sonra 1 milyon takipçiye ulaşan Barack Obama’ya aitti. Obama, bir Guinness rekoruna sahip olmanın keyfini sadece iki hafta yaşayabildi.

Guinness’in sahibi en fazla değişen rekoru ise ‘Dünyanın En Yaşlı Kadını’ rekoru. Bu rekor bazı yıllarda birkaç kez el değiştirebiliyor.

Yazar: Sayın M.İrfân ÇINARGİL

1 Yorum

  1. İlginç bir girişimcilik örneği…
    Beaver avını ıskalayan tipik her avcı gibi başarısızlığını kabul edeceği yerde,
    zekâsıyla dünya çapında bir başarıya ulaşmış.
    Biranın da desteğiyle desteksiz atanların atışlarını önlemek için hârika bir çözüm!
    🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version