İş ve Örgütsel Psikoloji, birçok kişinin eğitim alarak çalışmak istediği uygulamalı psikoloji alanlarından biri. Öyle zannediyorum ki her geçen gün bu alanda kariyer sahibi olmak isteyenlerin sayısı artıyor. Bunun da etkisiyle ben de uzunca bir zamandır nasıl iş ve örgütsel psikolog olunacağı ile alakalı sorular alıyorum. Bu alanda kariyer planlayan herkese gidiş yollarını anlatacağım, detaylı ve pratik bir yazıyla süreci net bir hale getireceğim. Eğitim seçenekleri, eğitim sürecindeki dersler ve iş kariyerine hazırlıkla alakalı bu yazımın, süreçlerinizi hızlandıracağı ve yol gösterici bir kaynak niteliği taşıyacağı inancındayım. O halde soru başlıklarıyla konuyu net ve detaylı bir hale getirelim.
İş & Endüstriyel ve Örgütsel Psikolog Olmak için Ne Tür bir Eğitim Almalısınız?
İş & endüstriyel ve örgütsel psikolog olunabilmesi için bu alanda en az yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekmektedir. Ülkemizde veya Dünya’nın farklı ülkelerinde bu alanda yüksek lisans yapma imkânı mevcuttur. Yüksek lisans program adları çok çeşitli olup, değişkenlik gösterebilmektedir.
Ülkemizde iş & endüstri ve örgütsel psikoloji yüksek lisans programı bulunan üniversiteler ve bölümler listesinin güncel hali şu şekildedir:
- Beykoz Üniversitesi – İş ve Örgüt Psikolojisi (Tezsiz)
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Endüstri ve Örgüt Psikolojisi (Tezli)
- İstanbul Kültür Üniversitesi – Endüstri ve Örgüt Psikolojisi (Tezli)
- İstanbul Bilgi Üniversitesi – Örgütsel Psikoloji (Tezli)
- Maltepe Üniversitesi – Endüstri ve Örgüt Psikolojisi (Tezli)
- Çankaya Üniversitesi – Sosyal ve Örgütsel Psikoloji (Tezli)
Yurt dışındaki birçok ülkede ise bölüm çeşitliliği ve başvurulacak üniversite sayısı bize kıyasla çok daha yüksektir. Yurt dışında yüksek lisans planlayan kişilerin başvurabileceği bölüm isimlerini farklı varyasyonlarıyla paylaşıyorum:
- Master of Science (MSc) in Organizational Psychology
- MSc in Business Psychology
- Business and Organizational Psychology
- Industrial and Organizational Psychology
- Work & Organisational Psychology
- Occupational Psychology
- Master of Arts (MA) in Psychology Work, Society, Environment
- Business Psychology and Human Resource Management in Entrepreneurship
- MSc Behavioral Psychology and Organizational Psychology
- Occupational and Organizational Psychology
- MSc in Psychology: Work, Organization and Personnel Psychology
- MSc in Business Psychology with Coaching
Görüldüğü üzere bölüm Dünyanın birçok yerinde çok çeşitli şekillerde isimlendiriliyor ve farklı bakış açılarına odaklanabiliyor. Bundan ötürü, araştırma yaparken programların ders içerikleri, üniversitelerin lokasyonları, eğitim dili, başvuru tarihleri ve diğer önemli detayları gözden kaçırmayınız. Uzun zamandır araştırmalarım için kullandığım ve danışanlarıma tavsiye ettiğim web sitesini araştırmalarınız için kullanabilirsiniz: https://www.masterstudies.com/Masters-Degree/Organizational-Psychology/
Gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki üniversitelerin tamamı sizden belirli bir akademik başarı, dil seviyesi ve başvuru için gerekli evrakları talep edecektir. Bu aşamada planlarınızı önceden organize ederek gerekli görülen yeteneklerinizi geliştirmenizi ve kriterlere hazır bir şekilde başvuru yapmanızı öneririm.
İş ve Örgütsel Psikolog Olmak İçin Yüksek Lisans Sürecinde Hangi Dersler Alınır?
Yukarıda belirttiğim yüksek lisans programlarının kendilerine özgü yapılarının olmasından ötürü, ders isim ve içerikleri de değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin MSc (Master of Science) programında alacağınız dersler daha çok gözlem ve teknik odaklıyken, MA (Master of Arts) programında alacağınız dersler daha çok yorumlayabilme ve sözel odaklı olacaktır. Bu sebeple bölüm ve okul araştırması yaparken mutlaka dersleri ve ders içeriklerini kontrol ediniz. Örnek olarak bulunması amacıyla benim “Business and Organizational Psychology (MA)” yüksek lisans eğitimimde almış olduğum dersleri ve alt modülleri paylaşıyorum:
- Metodolojiye Giriş (İş Psikolojisi, Piyasa Ekonomisi ve Şirketler, Sürdürülebilirliğin Özellikleri, Deneysel Araştırma Yöntemleri, Bilimsel Süreçler)
- Örgütsel Davranış ve Yönetim (Örgüt ve Örgütsel Dizayn Prensipleri, Bireysel Farklılıklar, Bireysel Davranış Boyutları)
- Örgütsel Danışmanlık ve Gelişim (Takım, Kurum ve Kültür Analizi, Kurumsal Danışmanlık, Örgütsel Gelişim)
- Örgütlerde Değişim Psikolojisi (İş Koçluğu, Değişim Yönetimi)
- İş Psikolojisi 1-2 (Genel Psikoloji, Ayrışık Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Psikolojik Tanı, Mesleki Yetenek Teşhisi, Kriz ve Çatışma Yönetimi)
- İnsan Kaynakları Yönetimi 1-2 (Stratejik İ.K.Y, Performans Yönetimi, Yetenek Yönetimi, Kişisel Pazarlama ve İşe Alım, Liderlik, Çeşitlilik Yönetimi, İş Sağlığı ve Refahı)
- Pazar ve Reklam Psikolojisi (Talep Psikolojisi, Tüketici Davranışı, Pazarlama ve Reklam, Vaka Çalışmaları)
Yüksek lisans sürecinizde yukarıda belirttiğim dersler ya da benzer konuları içeren derslerle karşılaşacaksınız. Tüm bu süreçte hazırlayacağınız ve sunacağınız birçok proje, yapılacak bir çok araştırma, sınavlar ve eğer tezli yapıyorsanız yazılması gereken bir teziniz olduğuna şimdiden kendinizi hazırlayın. Başvuru süreçlerinizde her okulun not ortalaması veya dil şartı gibi kriterleri olduğunu lütfen unutmayınız. Başvuru süreçlerinizde özenli davranmanızı, gerekirse profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim.
Kariyere Hazırlık Aşaması
Eğitim sürecinizi tamamladıktan sonra okul ve bölümün yetki kapasitesi ölçütünde, mezuniyetiniz ile birlikte unvanlarınızı alabilirsiniz. Bu unvanlar “İş ve Örgütsel Psikolog”, “Endüstriyel Psikolog”, “Örgütsel Psikolog” gibi farklı varyasyonlar şeklinde olabilir. Mezuniyet sonrası alınacak unvan ve kariyer seçenekleri ile alakalı bilgiler genel olarak programların içeriklerinde mevcuttur. Oradan gerekli araştırmaları yaparak konu ile alakalı net bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yüksek lisans eğitiminiz aşamasında, şirketlerin kurumsal yapılarından insan kaynakları stratejilerine kadar birçok konuda dersler alacaksınız. Bu derslerin teoride kalmaması ve gerçek hayatta karşılığını bulabilmesi adına iş fırsatlarını takip etmenizi öneririm. Staj, yarı zamanlı veya tam zamanlı bir iş bulabilmeniz, derslerde edindiğiniz etkili bakış açılarını gerçek hayatta uygulayabilmenizi sağlayacaktır. Eğitim döneminde bu tarz bir tecrübe edinmek, sizi iş kariyerinize hazırlayabilecek en etkili yöntemdir. İş tecrübesinin yanında, uzmanlaşmak istediğiniz alana yoğunlaşmanızı tavsiye ederim. Örneğin eğitim sonrası satış-pazarlama departmanında iyi bir uzman olmak istiyorsanız, tezinizi satış-pazarlama ile alakalı bir konuda yazmanız mantıklı bir adım olacaktır. Buna ilaveten, satış ve pazarlama tekniklerini derinlemesine öğrenebileceğiniz kitaplar okumanızı, alanında otorite olarak atfedilebilecek kişilerin videolarını izlemenizi ve konferanslara katılarak uzman kişilerle tanışmanızı tavsiye edebilirim.
“Endüstri & İş ve Örgütsel Psikoloji alanından mezun olduktan sonra hangi alanlarda ne tür işler yapılabilir?” diye sorduğunuzun farkındayım. Keza bu soruyla da çok karşılaşıyorum. Bu konuyu sonraki yazımda detaylarıyla ele alıyor olacağım. Alanımızda kendini geliştirmek isteyen herkese şimdiden başarılar dilerim.
Faydalı Linkler:
- İş & Endüstri Psikolojisi Nedir? https://vizyongunluk.com/is-endustri-psikolojisi-nedir/
- Örgütsel Psikoloji Nedir? https://vizyongunluk.com/orgutsel-psikoloji-nedir/
- İş ve Örgütsel Psikolojinin Amacı ve Uygulaması https://vizyongunluk.com/is-ve-orgutsel-psikolojinin-amaci-ve-uygulamasi/
- İş ve Örgütsel Psikologların Yönelebileceği Kariyer Seçenekleri https://vizyongunluk.com/is-ve-orgutsel-psikologlarin-yonelebilecegi-kariyer-secenekleri/
- İş & Örgütsel Psikoloji ve İnsan Kaynakları Yaklaşımları https://vizyongunluk.com/is-orgutsel-psikoloji-ve-insan-kaynaklari-yaklasimlari/
- Türkiye’de İş & Endüstri ve Örgütsel Psikolojinin Geleceği https://vizyongunluk.com/turkiyede-is-endustri-ve-orgutsel-psikolojinin-gelecegi/

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
[email protected]
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu
I have owned the gold one for years and now stainless adds a no brainer choice for the day!