İş & Endüstri Psikolojisi Nedir?

Her Geçen Gün Daha Popüler Hale Gelen İş ve Endüstri Psikolojisi

İş & Endüstri Psikolojisi Nedir?

Bilindiği üzere, psikoloji onlarca alt dala ayrılan bir bilim ve İş & Endüstri Psikolojisi bu alanlardan sadece biri. Her geçen gün ise bu alandaki akademik ve pratik çalışmalar iş yaşamında büyük bir etki oluşturmakta. Ülkemizde de özellikle psikoloji okuyan veya okumak isteyen öğrenciler tarafından ilgi gören bir alan. Bu sebeple, bu alanın daha fazla önem görmesi ve hakkında yapılan araştırmaların arttırılması gerektiği kanaatindeyim.

İş ya da diğer bir adıyla Endüstri Psikolojisi 1900’lü yıllara dayanan, 1. ve 2. Dünya Savaşının sonrasında hızla gelişen ve günümüze kadar birçok alanda araştırmanın yapıldığı bir bilim alanı olarak gelişimini sürdürmüş, bu bilimin en önde gelen temsilcilerinden Daniel Kahneman‘ın 2002 yılında Nobel Ödülünü almasıyla daha popüler bir hale gelmiştir.

İş Psikolojisi” İngiltere’de “Business Psychology” kullanımıyla şekillendirilmiş, Dünya’nın farklı bölgelerinde değişik şekillerde adlandırılmış ve bu kullanımlar dilimize Endüstri Psikolojisi, Endüstriyel Psikoloji, Çalışma Psikolojisi, İstihdam Psikolojisi, Ekonomi Psikolojisi ve İşletme Psikolojisi olarak farklı versiyonlarıyla kazandırılmıştır. Akademik camiada, bu alanların birbirleri ile farklı alanlar olduğunu savunanların yanında tamamı ile aynı alanlar olduğu görüşü de mevcuttur. Ben en etkili kullanımın İş Psikolojisi olduğu düşüncesindeyim.

İş Psikolojisi kısaca, iş yaşamının geliştirilmesi adına çalışılan ve uygulamalar yapılan bir disiplindir. Bu alan, hem bireyler hem de kuruluşlar için etkin, sürdürülebilir ve geliştirilebilir performans elde edilebilmesi adına insan davranış biliminin en üst seviyesiyle anlaşılarak çalışma dünyası deneyimi ile birleştirilmesini hedeflemektedir. Bu hedef insanları ve kuruluşları daha etkili bir hale getirmek için birçok metodu bünyesinde barındıran bir uygulamalı psikoloji bilimidir aynı zamanda. En temel hedef ise insanlar ve işletmeler arasında, sağlıklı, üretken ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerin oluşturulmasıdır.

İş Psikolojisinin şirket ve kuruluşlarda genel uygulamalı alanları şu şekilde sıralanabilir:

Kurum içi Gelişim

Koçluk-Mentorluk

Satış & Pazarlama Psikolojisi

Seçme ve Değerlendirme

İşe Alım Süreçleri

Öğrenme ve Gelişim

Yetenek Yönetimi

Güvenli ve Kullanıcı Dostu Çalışma Ortamları

İş Yerinde Sağlık ve Refah

Performans Yönetimi ve Değerlendirme

Şirket & Kurum Kültürü

Psikometrik Testlerin Kullanımı, Analizi ve Yorumlanması

Çalışan Katılımı

Görüldüğü üzere, İş Psikolojisi, şirket ve kurumlar içerisinde insan davranış süreçlerinin en yakın gözlemcisi olmayı hedeflemekle beraber, büyük çapta sorumluluklar barındıran ve göz ardı edilmemesi gereken bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan yaşamının önemli bir kısmını kapsayan çalışma faaliyetinin geçtiği her alanda İş Psikolojisi uygulamaları gereklidir. İş yerlerinde veya kurumlarda şikayetçi olunan birçok konu, belki de bu alan uygulamalarının işlevsizce yönetilmesi veya yeterince bilinmemesinden kaynaklı olabilir mi? Siz ne düşünüyorsunuz?

Faydalı Linkler:

Uzman İş ve Örgütsel Psikolog M. Sadi Nakiboğlu

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
[email protected]
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu

KaynakThe Association for Business Psychology
Önceki İçerikAlışveriş Tutkunları İçin: Black Friday!
Sonraki İçerikHayalleri Gezegenleri Aşan Girişimci Elon Musk

6 YORUMLAR

  1. Evet, belirttiğiniz gibi, “İnsan yaşamının önemli bir kısmını kapsayan çalışma faaliyetinin geçtiği her alanda ‘İş Psikolojisi’ uygulamaları gereklidir.” Bu uygulamaların başarıya ulaşması için ise, kanaatimce en başta, bir şairimizin dediği gibi;
    “Ha kutuplarda bir Eskimo genci,
    Ha Afrika’da garip bir zenci,
    Fark etmez ne dili, ne rengi,
    Madem ki insandır, saygımız vardır!”
    Erdemine ulaşmak gerekir sanırım.
    Gayretlerinizin yankı bulmasını diliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz