Almancılar ve Dilleri Üzerine

Almancılar ve Dilleri Üzerine

İnsanı dünya üzerinde yaşayan diğer tüm canlılardan ayıran en önemli özellik, Allah’ın “kelâm” isminin insandaki tecellisi olan “konuşma” kabiliyetidir.

Bir zamanlar tavuk eti veya tavuk yumurtası satın alabilmek için dilini bilmediği Alman marketlerinde tavuk sesi taklit etmek zorunda kalan mazlum gurbetçi ilk neslin çocukları ve torunları olan ikinci ve üçüncü nesil gurbetçi gençlerimiz, iki dilliliğinin de üzerine üçüncü bir dil ortaya çıkarmışlardır.

“ALMANCI” GENÇLERİN DİLİ KANAKÇA

Meryem NAKİBOĞLU

GECE KİTAPLIĞI

Almancı Gençlerin Dili Kanakça’da Anadolu’da yaşayan, yoksulluktan kurtulmak amacıyla hayaller ülkesi Almanya’ya akın eden işçilerin yaşanmışlıklarına şahitlik edeceksiniz. Sonrasında gelinen atmış yıllık zaman diliminde misafirlikten daimiliğe evrilen süreci ikinci ve üçüncü nesille birlikte artık Alman toplumunda söz sahibi olmuş “Ben de Varım!” diyen gençlerin gerçek öykülerini yazar Feridun Zaimoğlu’nun “Kanak Sprak”, “Koppstoff”, ve “Abschaum” eserleri doğrultusunda seslerini duyacaksınız.

İçinde yaşadıkları toplum tarafından ötekileştirilen ve “Kanak” olarak adlandırılan bu gençleri daha yakından tanıyacak, onların zorlu yaşam biçimlerini öğrenerek hüzünlü ruhlarına nüfuz edeceksiniz.

Ayrıca “Kanak”ların özellikle büyük şehirlerde getto halinde yaşayan, başka ülkelerden gelen farklı dilleri ve kültürleri içinde barındıran gençlerle birlikte oluşturdukları ve genç diller arasında sayılan Kanakça’nın Alman dili ve edebiyatına etkisini, ortaya çıkış sebeplerini, geçirdiği safhaları, Alman gençlerine etkisini ve medyadaki kullanım alanlarını göreceksiniz.

Yayın Tarihi: 21.10.2020
ISBN: 9786257268288
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 221
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 16 x 24 cm

(Tanıtım Bülteninden)

Kitabı edinmek için: https://www.kitapyurdu.com/kitap/almanci-genclerin-dili-kanakca/559873.html

Dünya dil otoritelerinin yeni bir dil olarak kabul ettiği, günümüzde “gençliğin dili” olarak nitelenen, parlak ve pratik zekâların ürünü Kanakça üzerine Dr. Meryem NAKİBOĞLU  tarafından yapılan bu titiz çalışma gönülden takdir ve tebrîke, ortaya çıkan bu şaheser de okunmaya değer…

“Vizyoner Okurların Adresi”

Yazarı sayın Enes Aygün’ün Kitap Yazmak Üzerine…” başlıklı yazısıyla tanıttığı sayın yazar Meryem NAKİBOĞLU’nun; “ALMANCI” GENÇLERİN DİLİ KANAKÇA adlı eserinin bir nevi devamı niteliğindeki “Hip Hop Kültürü Küçük İstanbul Kreuzberg ve 36 Boys” adlı eseri de gerçekten okunmaya değer…

Yazar: Sayın M.İrfân ÇINARGİL

Önceki İçerikHayatınızı Boşa Harcamayın
Sonraki İçerikDünyada En Fazla Satan Kitap Rekorunun Sahibi

4 YORUMLAR

  1. İnsan doyumsuz bir varlık. Belki de bunun için Yavuz Sultan Selim, Piri Reis’in dünya haritasını görünce “Bu cihan iki padişaha az!” demiştir, kim bilir?
    Yavuz’un niyeti insanlığa bir nizam, bir intizam sunma aşkı mıydı, yoksa doyumsuzluk mu bilemeyiz ama, insanlık tarihi sayısız göçlerle dolu.
    Göç bir diğer yandan da ayrılık demek, tarifsiz, hudutsuz acılar demek. Onun içindir ki, bir ozanımız “Ölüm Allah’ın emri / Şu ayrılık olmayaydı…” bir başka ozanımız “Ölüm ile ayrılığı tartmışlar / İki dirhem ağır gelmiş ayrılık…” demiş olsa gerek…
    Bilim insanlarına düşen görev, bu yaşanmışlıkları kayda almak, tarihin -özellikle hataların- bir daha tekerrür etmemesi için, tarihi tecrübelerin unutulup gitmeden gelecek kuşaklara aktarılması olsa gerek…
    Yaşanmışlıkların tarihe kayıt düşülmesi adına bu eser ve yazarı tebrîke değer…

  2. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, ABD’nin Başşairi ünvanlı Joseph BRODSKY’e göre;
    “Kitapları yakmaktan daha büyük bir suç varsa, o da onları okumamaktır…”
    Zeynep KARADAĞLI

  3. “Cogito ergo sum… – Düşünüyorum, öyleyse varım…” sözleriyle ünlü filozof Descartes;
    “İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir…” der.
    Bu güzel sohbet için Vizyoner Okurların Adresi Vizyon Günlük yazarı Enes Aygün’e
    çok teşekkür ediyorum.
    -M.İrfân ÇINARGİL-

  4. İlkokul yıllarımızın son günlerinde birbirimizin hâtıra defterine yazdığımız efsane bir cümle vardı:
    “Kalbin kadar temiz, bembeyaz bu sayfayı bana ayırdığın için…”
    Çok teşekkür ederim “Vizyoner Okurların Adresi” vizyongunluk.com yazarı Enes AYGÜN…
    Güzel gönlün keder görmesin!
    🙂
    -M.İrfân ÇINARGİL-

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz