Modern Hemşireliğin Kurucusu: Florence Nightingale

12 Mayıs Uluslararası Hemşireler Gününde, Modern Hemşireliğin Kurucusu Florence Nightingale'in Hayatı Mucize Şimşek'in Anlatımıyla Sizlerle

Modern Hemşireliğin Kurucusu

Hemşireliğin meslek haline gelmesinde öncü olan,  hemşireliği bağımsız bir meslek olarak gören ve yalnızca yetenekli, nitelikli bireylerin örgün eğitim sonrası uzmanlaşması gerekliliğine inanan, bununla birlikte hasta bakımının da önemli rolü olduğuna inandığı hemşireliği her yerde savunan bir lider: Florence Nightingale.

Florence  Nightingale kimdir?

Florence  Nightingale ,  Floransa’da 12 Mayıs 1820 yılında doğmuştur. Hemşirelik mesleğine olan ilgisi çocuk yaşlarda ortaya çıkmıştır. Hastalarla yeterince ilgilenilmediğini düşünerek  bu meslekle uğraşmaya karar vermiştir. Ailesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen o dönemde sadece hiçbir işi olmayan genç kızların yaptığı hasta bakıcılığına gönül vermiştir. Hasta bakıcılığının kötü adını silerek bunu meslek haline getirmek istemekteydi. Mesleğine duyduğu aşk öyle büyüktü ki zarafeti ve güzelliğine karşı koyamayan pek çok erkeğin evlilik teklifini reddetti ve mesleğine idealist biri olarak devam etti.

Florence Nightingale: Selimiye’deki Lambalı Kadın  (The Lady with the Lamp)

1853- 1856 yılları arasında olan Kırım Savaşında İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere 1854 yılında otuz sekiz gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul Selimiye’de Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderilmişlerdir. Kırım Savaşında, savaşın galip tarafı müttefik İngilizler , Selimiye Kışlası’nda  ince battaniyelerle, susuzluk, açlık ve hastalıklarla boğuşmaktaydı. Dindar ve merhametli Nightingale geceleri kışla koridorlarında elinde gaz lambasıyla yaralı hastaların ve sargı bezlerinin arasında gezmekteydi ve bu yüzden askerler ona  “The  Lady with the Lamp” yani “Lambalı Kadın” demektedirler. Nightingale’nin bu uğraşları sonucunda ölüm oranı yüzde 42’den yüzde 2’ye inmiştir.

Selimiye kışladaki askerlerin tedavisini yaptıktan sonra Kırım’daki askerlerin yanına gitmiştir ve savaş alanında çalışmıştır. Burada Kırım Hummasına yakalanmış ve bir süre tedavi görmüştür. Ailesinin ve İngiliz Hükümeti’nin tüm geri dönüş çağrılarına aldırmayıp savaş bitene kadar Kırım’dan ayrılmamıştır. Savaştan sonra 1860 yılında Londra’da St. Thomas Hospital’da halkın verdiği bağışlar ile kendi hemşirelik okulu açmıştır. Ve bu okul dünyadaki  ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur. Şu anda ise King’s  College London’ın parçasıdır. Yaptığı bütün bu fedakarlıklar, özveriler nedeniyle 1907 yılında Order of Merit “Liyakat Nişanı” alan ilk kadın olmuştur. Bu adımla hemşirelik bir meslek olarak kabul edilmiştir.

Florence Nightingale 1859’da Kırım Savaşı boyunca hemşirelik hakkında öğrendiği ne varsa derlediği “Hemşirelik Üzerine Notlar” isimli kitabını yayınlanmıştır.

Orijinal adı “Notes On Nursing” olan kitap, yardımcı ipuçlarıyla hasta bakımı hakkında bilgi vermektedir. Kitapta yazılan tavsiyeler birçok hastaneyi “ölüm yeri” olmaktan kurtaran Nightingale’in 200 kitabı daha bulunmaktadır.

“Kırım Meleği” nin hayatı ve kariyeri adına, Florence Nightingale Müzesi, Hemşireler için Orijinal Nightingale Eğitim Okulu, 2.000’den fazla esere ev sahipliği yapmaktadır. Ve bu güne kadar, “Florence Nightingale” adı evrensel olarak kabul edilmekle birlikte modern hemşireliğin öncüsü olarak bilinmektedir.

Modern Hemşireliğin Kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’da her yıl “Uluslararası Hemşireleri Günü” olarak kutlanmaktadır.

Florence Nightingale (Lambacı Kadın ) 13 Ağustos 1910 tarihinde Londra İngiltere’de 90 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Florence Nightingale Müzesi, Londra’nın merkezindeki South Bank’taki Thames Nehri’nin karşısında Westminster Sarayı’na bakan St Thomas Hastanesi’nde bulunmaktadır.

Yazar: Mucize Şimşek

 

Önceki İçerikBabalar Anneleri Tahtından Ediyor
Sonraki İçerikİş & Örgütsel Psikoloji ve İnsan Kaynakları Yaklaşımları

2 YORUMLAR

  1. Hemşirelik mesleğinin bir nevi tarihçesini ve sancılı büyüme sürecini anlatan bu yazıda emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. Bu vesile ile hastanelerimizde hiç durmaksızın yoğun emek sirkülasyonunu sürdüren tüm kahraman hemşirelerinizin de hemşireler gününü kutlarım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz