Hayalleri Gezegenleri Aşan Girişimci Elon Musk

İnsanlık Tarihini Değiştireceğine İnanılan Sıradışı Girişimci Elon Musk'ın Hikayesi

Hayalleri Gezegenleri Aşan Girişimci Elon Musk

O belki de dünyanın yaşayan en büyük girişimcisi. Enerji sistemlerinden, elektrikli otomobile, ödeme sistemlerinden, uzay endüstrisine kadar birçok iş alanına adını altın harflerle kazımış bir iş insanı. Bahsettiğim kişi 28 Haziran 1971 yılında Güney Afrika’da doğan ve 2019 yılı itibari ile 24.3 milyar dolar net serveti elinde bulunduran Elon Musk. Peki onu diğer girişimcilerden farklı kılan ne? Gelin hep beraber Elon Musk’ın girişimcilik hikayesine göz atalım.

Güney Afrikalı bir baba ve Kanadalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Elon Musk’ın girişimcilik hikayesi çocukluk yıllarında başlamış diyebiliriz. Çocukluk yıllarında tam bir kitap tutkunu olan geleceğin büyük girişimcisi, okunacak kitapları bitirince Britannica Ansiklopedisini okumaya başladı. 10 yaşında bilgisayar programlama yapmayı öğrenen Musk, 12 yaşında kodlamasını kendinin yazdığı “Blastar” adlı uzay oyununu 500 dolara bir dergiye sattı ve girişimcilik hikayesi bu şekilde başlamış oldu.

Belki de daha çocuk yaşlardayken gözünü yükseklere, en yükseklere dikmişti bile. Üniversite eğitimini Pensilvanya Üniversitesi’nde alan Musk, ekonomi alanında lisans, ve fizik alanında yan dal lisans eğitimini tamamladı.

Lisans eğitimi süresince Bill Gates, Nikola Tesla ve Steve Jobs gibi girişimcilerden ilham aldı ve bu dönemde insanlığın geleceğindeki kilit noktalar olarak internet, temiz enerji ve uzay konularını belirledi. Üniversite yıllarında sadece kendini geliştirmekle kalmayıp, küçük girişim fırsatlarını da kaçırmadı.

Örneğin üniversite dönemlerinde ev partileri düzenleyip, gelenlerden giriş ücreti olarak 5 dolar alıyor, kirasını belli zamanlarda bu şekilde ödediği oluyordu. 1995 yılında Stanford Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora programına başladı fakat kuracağı girişimler, doktora programı ile yollarını ayıracaktı.

Doktorası başlayalı henüz 2 gün olmuşken Elon, kardeşi Kimbal ile Zip2 projesine başladı. Bu girişimleri organizasyonlar için çevrimiçi bir yazılım yayınlama işiydi ve bu başarılı iş Compaq – AltaVista tarafından 307 milyon dolar nakit – 34 milyon dolarlık hisse senedi ödemesi karşılığında satın alındı.

İlk girişimi başarıyla sonuçlanan Elon Musk, 1999 Mart ayında X.com’un ortak kurucusu olarak diğer girişimine başladı ve bu şirket Confinity ile birleşerek hepimizin bildiği Paypal adını aldı. Dünya üzerindeki 200 ülkede geçerli olan bir ödeme sistemi olan Paypal büyük yankı uyandırdı.

Bu şirket Ekim 2002’de 1.5 milyar dolara eBay’e satıldı. Elon, bu satış sonrasında 165 milyon dolara yakın nakit paranın sahibi oldu. Diğer başarısı olan bu satış, onun yeni girişimlere yatırım yapması için yepyeni bir başlangıçtı. 10 milyon dolar – SolarCity, 70 miyon dolar – Tesla ve 100 milyon dolar – SpaceX olmak üzere oldukça riskli olan enerji, elektrikli otomobil ve uzay endüstrisi alanlarında yatırımlar yaptı.

Elon Musk, yaptığı bu riskli yatırımlar ile birlikte Dünya üzerinde en çok konuşulan girişimcilerden biri olmayı başardı. Zira bu çok normal çünkü yönettiği şirketler dünyayı daha temiz ve daha yaşanılabilir hale getirmekle kalmıyor aynı zamanda Dünya vatandaşlarına uzayın kapısını da aralıyor.

Elon MuskKurduğu Space X’in kuruluş amacı “İnsanların başka bir gezegende yaşamasını sağlamak.” Otomobil firması olan Tesla, çevre dostu, yenilikçi ve teknolojik olmakla kalmıyor, aynı zamanda Tesla‘nın tüm patentleri halka açık hale getirilerek daha iyisini tasarlama fırsatı herkese ücretsiz bir şekilde sağlanmış oluyor.

Bunlara ek olarak Dünyamızın iklim değişikliği ile alakalı problemlerinin aşılması adına hayata geçirdiği SolarCity projesi ile güneş paneli üretimi sayesinde güneş enerjisi, elektriğe dönüştürülüp evlerde kullanıma hazır hale getiriliyor.

Tüm bunların yanında kendisi, kar amacı gütmeyen OpenAI organizasyonu kurucuları arasında yer almakla beraber, ulaşım konusunda Hyperloop gibi yeni sistemlerinin geliştirilmesi ve dünyada üretilen tüm lityum-iyon pillerinden daha fazlasını tek başına üretebilme kapasitesine sahip olan Gigafactory fabrikaları gibi girişimlerin yürütülmesindeki kilit isim.

Görüldüğü üzere, Elon Musk sıradışı projeler planlayan, bu planlara risk alarak yatırımlar yapan ve koyduğu her hedefte çıtayı en yükseğe taşıma azmine sahip vizyoner biri. Ve her şeyden önemlisi, o sadece hayal kuran değil, sürekli yeni planlar yaparak hayallerinin peşinden koşan ve hayallerini gerçeğe dönüştürmek için yaşayan bir girişimci.

En sıra dışı projesi ise 2024 yılında Mars’a ilk gönderilecek insanlarla beraber, uzayda gezegenler arası seyahat edebilecek bir medeniyet kurmak. Sizce bu hayalini de gerçeğe dönüştürebilecek mi?

Uzman İş ve Örgütsel Psikolog M. Sadi Nakiboğlu

Soru, düşünce ve talepleriniz için:
[email protected]
İnstagram: @sadinakiboglu
Twitter: @NakibogluSadi
Linkedin: M. Sadi Nakiboğlu

KaynakElon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future
Önceki İçerikİş & Endüstri Psikolojisi Nedir?
Sonraki İçerikGüne Erken Başlama Sanatı

1 Yorum

  1. İnsanlığın geleceğindeki kilit noktalar; internet, temiz enerji ve uzay…
    Müthiş bir zekâ, alkışlanacak öngörüleri tebrikleri hak ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz