Düşünün, sevgilinizle ya da eşinizle romantik bir mavi tur… Hayali bile sizi mutlu etmeye yetiyor aslında. Cruise gemilerinin yüzünü güldürdüğü sadece siz değilsiniz ama… Ülke ekonomisine de katkısı çok fazla.
Kruvaziyer turizmi sektörü gemilerin uğradığı liman duraklarına, sektör tedarikçilerine, yerel ürün ve hizmet üreticilerine, gemi ile ilgili acente, tur operatörü, gemi işleteni veya armatörü gibi farklı oranlarda ekonomik kazanç sağlıyor. Bu turizm aynı zamanda dünya çapında en hızlı büyüyen turistik faaliyet.
İlk kez 1831 yılında İtalya’dan yola çıkıp İzmir’i de kapsayan bir Akdeniz turu ile başlayan kruvaziyer turizmi, 2013 yılı sonunda dünya genelinde 20.9 milyon yolcuya ulaştı. Bu 20.9 milyon kişinin yaklaşık yüzde 11’i yani 2.2 milyonu Türkiye limanlarını ziyaret etti. Türkiye’ye gelen kruvaziyer gemilerinin yüzde 40’a yakını Yunanistan’daki Pire Limanı’ndan hareket ettiği için bu ülkedeki negatif gelişmeler direkt Türkiye’yi de etkiledi.
Türkiye Dünyayı İkiye Katladı
2003 yılında sadece 581 bin kruvaziyer yolcuyu ağırlayan Türkiye kruvaziyer turizmi, 11 yılda yüzde 285 artarak 2.2 milyon yolcuya ulaştı. Aynı dönemde dünya kruvaziyer turist sayısındaki artış ise sadece yüzde 150’lerde kaldı. Yani Türkiye dünyayı neredeyse ikiye katladı.
Kruvaziyer turisti, Türkiye’ye ekonomik açıdan da büyük katkı sağlıyor. Bu turistlerin 7 günlük bir seyahatte gemide harcadığı tutar ortalama bin 719 dolar. Bu turistler normal bir turistin ortalama 3 katı kadar harcama yapabiliyor. Örneğin, Türkiye’de normal bir turistin günlük ortalama harcaması 50-55 dolarken, transit bir limanda kruvaziyer turisti için bu rakam 120 doları, ana limanlarda ise 150 doları geçiyor. Kruvaziyer çalışanları da limanlarda günlük ortalama 70 dolar harcama yapıyor. Bu rakamlara bakıldığında ortaya çıkan sonuca göre, kruvaziyer turisti ve çalışanlarından Türkiye’de esnafa yaklaşık 400 milyon dolar para kazandırıyor.
Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 30’unun durağı İstanbul oluyor. Onu da Kuşadası ve İzmir izliyor. Dünya genelindeki 20.9 milyon kruvaziyer turistin yüzde 84’ü de ABD’li oluyor.
Düşse de Yeniden Ayaklandı
Son 5 yılda dünya cruise pazarının yüzde 20 büyürken, Türkiye’de 2015’den sonra düşüşe geçti. Yıllara göre bakıldığında, 2015 yılında 1296 ile en yüksek seviyeye ulaşırken bu yıldan itibaren her yıl giderek düşüş yaşadı ve 2018 yılında gelen gemi sayısı 1450’lerden 247’lere kadar düştü. Ancak üç yılın ardından 2019 Kasım ayı itibariyle İstanbul, cruise gemilerinin o muhteşem tarihi yarımadada boy verdiği eski görüntülerine yeniden kavuştu.
Ağırlıklı olarak Amerika ve Avrupa olmak üzere yılda 105 bin yabancı, 10 bin Türk yolcuyu gezdiren Celestyal Cruises gemisi Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 25 milyon avro döviz girdisi sağlıyor.
ABD merkezli, cruise sektörü için otorite mecralardan biri olan Porthole Cruise Magazine, okuyucularının oyları ile Türkiye’yi Akdeniz’in en iyi kruvaziyer destinasyonu ilan etti. Bunun üzerine, 2018 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan bir Japon yatırımı olan Cruise Planet markası, Türkiye’de yatırımlarına hız verme kararı aldı.
Bu arada söylemeden geçemeyiz, CLIA’nın 2017 kruvaziyer seyahat raporuna göre kruvaziyer seyahatlerine katılanların yüzde 92’si bir sonraki seyahatlerinde de büyük bir ihtimalle tekrar bu tarz seyahatlerini tercih edeceklerini belirtiyor. Gemi deyip geçmeyin, hayal ettiğiniz kadar güzel olan bu cruise gemileri, siz anı yaşarken yüzünüzü güldürdüğü gibi ülke ekonomisine de çok büyük katkı sağlıyor.
* https://www.turofed.org.tr/ sitesindeki verilerden yararlanılmıştır.