Bayram Tatili Sonrası Piyasalar

Bayram Tatili Sonrası Piyasalar

Kurban Bayramı tatili öncesi gerek turizm gelirlerimizde kıpırdanmadan dolayı, gerekse klasikleşen bayram öncesi TL talebinden ötürü, Türk Lirası majör para birimlerine karşı (Usd, Euro, Gbp) az da olsa değer kazanırken, Borsa İstanbul’da ise sert satışlar ile birlikte son işlem günü olan arefe gününde BIST100 endeksi -0.86 ile 1351 seviyesinden kapatmıştı. Öte yandan gram altın fiyatlamalarında ise usd/tl bandındaki düşük volatilitiye ons altında yaşanan sakinlik de eşlik edince 497 TL seviyesinden işlem görmüştü.

FED Kararları 

Bayram sonrasında ise Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm küresel ekonomileri etkileyecek başlıca tema 28 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek olan ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı olacak. ABD’de koronavirüs tedbirlerinin kaldırılması ile birlikte talep kaynaklı tüketimin artması neticesinde ABD tarihinde uzun süredir yaşamadığı % 5.4 enflasyon oranını görmüştü. Başkan Powell ise yurtiçi piyasalar tatilde iken geçen hafta yaptığı konuşmada enflasyonun yeniden açılımlar ile birlikte arz ve işgücündeki eksiklikler sebebiyle geçici olduğunu yineleyerek tartışmaları alevlendirmiş oldu. Her ne kadar ABD’deki enflasyonun geçici olduğu kanısından vazgeçmeyip faiz artışını dile getirmekten imtina etmiş olsa da göstergeler tam aksini söylemekte. Fed toplantı tutanaklarında faiz artışı beklenmese dahi artan enflasyona karşı Fed’in faiz konusundaki kararı ise tüm ekonomileri yakından ilgilendirmektedir. Olası bir faiz artışı ile dolar anavatanı olan ABD’ye dönüş sinyali verecek olup, gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyecektir.

Enflasyon

Bir başka önemli konu ise Ağustos ayının ilk haftası açıklanacak olan Türkiye enflasyon verisi. Halihazırda üretici fiyat endeksi (ÜFE) %43, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise %17.53 seviyesinde. Enflasyon çarkı hızlı bir şekilde dönmeye devam ederken, dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere birçok mal ve hizmet grubunda daha sonra alırsam fiyatı artacak endişesi ile talep erkene çekilerek bu durumda fiyatlara tesir etmektedir.

Altındaki Durum

Salgının başından itibaren güvenli bir liman olarak hane halkının tercihi olan altında ise olağanüstü bir oynaklık olmadığı takdirde bir süre böyle gidecek gibi görünmekte. Zira gram altının değişkenlik göstermesi için ons altında ve / veya usd/tl kurunda değişiklik olması şart. Ons altının pandeminin ortasında geçen yıl 2100 dolar seviyesine kadar çıkmış daha sonra açılımlar ve aşının gelişmesine paralel olarak aşağı yönlü ivme kazanmıştır. An itibariyle 1802 dolar seviyesinden işlem gören ons altındaki değişiklik kısa vadede Fed’in alacağı kararlar ve ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarındaki değişikliğe endeksli görünüyor. Gram altında ise olası bir olumsuz haber akışında kurun yukarı yönlü hareketi gram altının fiyatının artmasını tetikleyecektir.

Yazar: Mustafa Köse

Önceki İçerikKredi Derecelendirme Kuruluşları: Piyasanın Üç Büyük Oyuncusu
Sonraki İçerikİş – Yaşam Dengeniz Mevcut mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz